2024. március 4.

 Pável Márta

  MAGYAR PÉTER KI LEHET IGAZÁBÓL?

Nekem ez egy nagy kakukktojás. Az ember nézi ezt a józannak tűnő fiatalembert, aki iskolázott is, jó állásban volt, otthon van a kormánykörökben stb., csak azt kérdezgetem magamban, ki ő és mit is akarhat?

Lehet, hogy a volt felesége miatti méltatlankodás váltotta ki belőle ezt a kormány elleni „lázadást”, de nem vagyok olyan naiv, hogy azt gondoljam, ez csak ennyi lenne, de nem tudom, hogy mennyi, s nem tudom, mi a célja,

„A Diákhitel Központ NER-ből kiugrott egykori vezetője az ünnepen tavaszi szélben lobogó nemzeti zászlókról, kokárdát viselő családosokról és egyedülállókról, keresztényekről és ateistákról, konzervatívokról és liberálisokról fantáziál.” https://hvg.hu/itthon/20240302_Magyar_Peter_a_liberalisokat_es_konzervativokat_egyutt_akarja_latni_megmozdulni_marcius_15en)

A napokban több mint egy órát szántam arra, hogy a videóját végig nézzem, azzal a céllal, hogy megtudjam, hogy ki ez az ember és igazából mit akar? Elmondanám, nem lettem okosabb, viszont van pár hangosan gondolkozni valóm.

Ha tisztán látja, ahogy összefonóik az ellenzék és a kormánypárt, látja, hogy alapítványokkal minden gazdasági lehetőség be van tömve, ha látja – és jól látja! –, hogy kéz kezet mos alapon mennek a dolgok stb., akkor miért akarna ő új pártot?

Nem lehet szegény ember, de nem valószínű, hogy van a pártalapításhoz és a sikeres működtetéshez elég pénze, ahhoz valakiknek a „hasa alá” kell nyúlniuk. S a bajok itt kezdődhetnek… , ezt csak úgy mondom, mint volt pártelnök. Eleinte azt mondta, hogy nem akar pártot alapítani, akkor ezt a március 15-ei tüntetést milyen okból csinálja, mit akar vele elérni? Meg akarja dönteni az Orbán-kormányt? Keveregni akar, mit akarhat?

Kimondta, tudja, hogy az ellenzék nem alkalmas semmire, egy új párt nulláról mit tehetne? Nekünk volt pártunk, az AQP. Tudom, hogy egy tisztességes párt – akinek a megszüntetéskor sajnálkozott még az állami hivatal is, hogy ilyen rendes párt megszűnik, szó szerint sajnálkoztak –, manapság nem megy semmire. Főleg, ha nem vonható bele semmiféle hamisságba, pedig elmondanám, hogy nagyon sokan megpróbáltak elcsábítani bennünket. Ha támogatásért cserébe senkinek semmit sem ígér, hogy kinek tolja a szekerét, ki fog a pályázatokon nyerni stb. a mai álláspont szerint nem jut el sehova! Ezt Magyar Péter is nagyon jól tudja!

https://hvg.hu/itthon/20240302_Magyar_Peter_a_liberalisokat_es_konzervativokat_egyutt_akarja_latni_megmozdulni_marcius_15en Itt az idő, hogy mindenféle ideológiától kompromittálódott kormányzati és ellenzéki politikustól mentesen létrehozzunk egy új erőt, amit nem lehet megkerülni, megvásárolni, megfélemlíteni.” Többször elmondtaha nagyon jól tudja, akkor mégis mit akar ezzel a szöveggel? Parlament tele van   tehetetlen, hőbörgő ellenzéki ”új erővel”. Mégis mit akar elérni, hova akar eljutni? Aztán ilyen idealisztikus alapúan mondja: (uo.) „mutassák meg, a "haza mi vagyunk mindannyian", és ne hagyják szétlopni az országot. „Mutassuk meg, hogy minket sem forintért, sem rubelért, sem dollárért nem lehet megvásárolni!" - teszi hozzá.” Jaj, ő sem gondolhatja komolyan, a világot már Krisztus megváltotta, de azt sem fogadják el, ő mit akarna? Jogász létére nem lehetne józan érv,   hogy azt gondolja, hogy ezzel így önkormányzati és Európai Uniós választások előtt bármire is megy. Sokan megpróbáltunk már az országban pártokba tömörülni, és azt mondani, egyik oldalhoz sem tartozunk stb., és hogy a tisztességet és a becsületet akarjuk, még el is hiszem, hogy ez az indulási szándék. Ha ez megmarad, belebuknak, ha megalkusznak, olyanok lesznek, mint a többi, ez van! Semmi sem biztos, hogy nem avatkoznak bele (akármilyen külső hatalmasságok…), nem biztos, hogy nincsenek olyan pressziók, amit így nem láttunk, és mert akkor is bele kerülhetnek a csávába, ha nem sárosak.

Ismétlem, gyanakszom, becsületesnek tűnik, jó kiállású, jól beszél: (uo.) „Nincs hova hátrálnunk. Építsünk együtt a semmiből egy új, más világot. Építsük újra Magyarországot!” – tette hozzá. Ez mind szép és jó, csak mi van mögötte, de főleg ki vagy kik vannak mögötte? Félek, hogy ő valaminek a csúcsa. Úgy, ahogy a Márki-Zay annak idején volt, van valami cél, amit még nem tudunk. Mert cél nélkül egy ember nem borít fel maga mögött mindent, és nem áll ki, hogy tálaljon. Ha más országban lenne, akkor könnyen lehet, hogy még az életét is veszélyeztetné, egy ilyen húzással, de Magyarországon nem hiszem, hogy ez előfordulhatna. Az nem igaz, hogy nem lehet a kormány ellen beszélni, és hogy olyan idők vannak, mint Rákosi idejében. Nem visznek el, rengetegszer leírtam a véleményemet eddig is, meg ezután is lefogom. Azt gondolom, hogy lehet szólni, legfeljebb nem érdekli őket, vagy egy újság téma hiányában sajátjaként kiollózza, amit valahol mondok.

De újra megkérdezem, ki lehet ő? Nem hiszem el, hogy Varga Judit volt férje ennyire naiv lenne, pedig most úgy tűnik, hogy naivabb, mint én. Mi lehet ez, ki, honnan, miért rendezteti vele ezt a cirkuszt, csak egy jó játék lenne, a kormány tapogatódzása? Ezt sem gondolom, de mit akarhat?

Azt sajnálom, hogy a márciusi   ünnepünket ebbe bele kell keverni.