2024. augusztus 4.

Túllépés 2024 / III

 Azonnali olvasáshoz



Kivonat a tartalomból:
  • Tudásunk erősen korlátozott voltáról - Pável Márta
    Tudományos elméletek instabilitása, emberi elmék fejlettségi fokai, az igazság megismerhetősége, folyamatos túllépés önmagunkon, spirituális segítő lények, emberi korlátozottság, bölcsesség kérdése, politika hatása az ideológiákra, tudomány és vallás együttműködése - ezekkel a kérdésekkel foglalkozik ez a cikk.
  • Minden élvezet bűn? - Szeibert Márton
    Az élvezetek megközelítése egy keresztény szemével; miért látják kívülről taszítónak a kereszténységet azok, akik nem vallásosak - ez a cikk többféle megközelítéssel választ próbál adni a címbeli kérdésre, és kitisztítani a fals képet, ami a nem vallásos emberek szemében gyakran kialakul.
  • Az egóról - Rizmayer Péter
    Miféle erők mozgatják, motiválják az embert; milyen kapcsolat van lélek és egó között; miért nehéz a lelki út; a technika, a világ, a látszatfejlődés csapda jellegéről; a lelki átváltozásról - ez a rövid írás egy közelítési kísérlet az egóról az AQUILA filozófiája és tapasztalatok alapján.
  • A darázs és én - Pável Márta
    Darázshasonlat a különböző szinteken élő lények közelségéről, akik mégsem tudnak szólni egymáshoz, nem engedik egymásnak a segítség nyújtását sem. Rámutat ez arra, hogy lökjük el magunktól a tásainkat, szüleinket, és még az Istent is. Illetve arra is, hogy milyen korlátozottak a lehetőségeink a szenvedő lényeken való segítség kapcsán.

2024. augusztus 3.

Én szóltam: ORBÁN ÚR ELLEN VAGY MELLETT?

Pável Márta (a megszűnt AQP volt elnöke)

Én szóltam: ORBÁN ÚR ELLEN VAGY MELLETT? 

 

Interneten böngészve körülbelül annyi sok rosszat lehet olvasni Orbánról, mint jót. Az embernek azért van agya, hogy gondolkozzon, és egymás mellé tegye a realitásokat, talán nem vagyok túl naiv, ha azt hiszem, remélhetőleg meg tudják tenni. Én ezzel most megpróbálkozom.

ORBÁN ÚR ELLEN: Elhiszem és elfogadom, hogy felháborodik a nép, és bicskanyitogató, ahogyan sokszor nem valóságos dolgok elhangzanak, sőt, erősen megtévesztés szaga van némelyik dolognak, pl. ami kudarc, már hazatérve győzelemként van tálalva. (Ki hülye itt, vagy mindenkit annak néznek?). Az is, ami  legújabban felveri az ember  agyát, hogy a napokban felemeli a miniszterek, államtitkárok stb. fizetését  Orbán kabinetje, ugyanakkor előre belengetik, hogy a nyugdíjat nem tudják emelni, sőt, lehet, nem fogja tudni kifizetni a 13. havi nyugdíjat sem, mert baj van. Azt nem értem, hogy ha baj van, akkor ott húzok, ahol tudok, nem? De itt nem ez megy!

Az átlagnyugdíj a 200 000 forintot alig haladja meg, az ő fizetésük meg négy-öt millió fölött is van. Hol itt ekkora különbségre az ok, amiért emel magának? A nagy keresztények, hogy lehetnek ennyire önzőek? Én valóban keresztény vagyok, de ezt eszembe se jutna megtenni! Mindig tudtam, hol az elég, de ők nem! Hogyan bírják nyugodt lelkiismerettel nézni, hogy az országnak egyik része nyomorog, se ételre, se rezsire, se gyógyszerre sem futja, csak vagy egyikre vagy másikra. Ők pedig már azt sem tudják, mire költsék a pénzt: luxushajók, vadászatok, kastélyok stb. Úgyse vihetnek ebből semmit a másvilágra, minek halmozzák a bűneiket ezzel a mohósággal, emberekre nem figyeléssel?

Orbán urat én okos, ravasz, gyors eszű embernek tartom, nem értem, miért teszi ezt? Nem lehet megérteni, hogy miért engedi meg, miért nem avatkozik közbe a pályázatokon ne ugyanazon embereknek nyerjenek, miért nem tisztítja ki ezt a rendszert? Miért engedi meg magának azt, hogy mást mond itthon, és mást mond külföldön. Majd nagyon jó politikus módon tálalják, hogy mit mondott, hogy Ő (Ők) a hősök, a magyarok megmentői, ugye amint írják a „templomok külföldi építője” satöbbi.

Nekem is felháborító, hogy nem odavaló szakemberek irányítják az egészségügyi tárcát, hogy olyan lepusztulás van, ami hihetetlen, az embereknek olyan érzése van, hogy semmit se törődnek velünk, a néppel. Hol vannak az adók? Mire ment el a pénz? Például megengedik az egészségügyben, hogy már a körzeti orvos gyakorlatilag ne lássa a beteget, hogy ők az orvosok nagyon kényelmesen kiosztják magunknak az időpontokat, s pl. betegek hónapokat várnak EKG-ra stb., s otthon nyüszítenek, sírnak a fájdalomtól, de senkit sem érdekel. Ugyanakkor, a rendelőintézetekben pedig egy-két ember lézeng, mert, hát kaptak időpontot, s ha az orvos lelkiismeretesebb - mert ilyen is van –, akkor a nővér a beteg előtt lecseszi, siessen, mert kint türelmetlenül várnak. (Megtörtént!) Több orvos kéne, több orvost kéne fölvenni; tudom nincs tanár, nincs egyetemi hely stb., akkor keresni kéne külföldről, valamit több ápoló, több megbecsülés kéne (egymás iránt is). Az iskolarendszert át kéne alakítani, stb. Nagyon sok dolog van, amit nem is győzök elsorolni, hogy mennyi hiba van ebben a mai rendszerben. Sok, égbekiáltó hiba!

Én is szívesen váltanék, én is azt mondanám, hogy elég volt ebből a többszöri kétharmados győzelemből, hogy váltsunk. DE KIRE?

ORBÁN MELLETT: Kire váltsunk? A ma felfuttatott Magyar Péterre, aki naponta váltogatja ígéreteit, elhatározásait, akinek az erkölcsi viselkedése botrány? KIRE? Hol van az, aki érdemben leválthatná az Orbán-kormányt, és jobb lenne nekünk? Ez a fontos, jobb lenne nekünk, a szegényebbeknek is. Mutassák meg, hol van, aki jobb lenne? Nem tudok olyat- senki sem tud-, aki jobban tenné. Üdvöske Magyar Péter valótlan mondásainak a száma többszöröse a jelenlegi kormányénak, s még nincs is kormányon!

Elfogulatlanul, kissé önző módon a nép szemével gondolkozzunk: a liberális baloldal, az USA pártiak, az EU az antidemokratikus tetteivel (amúgy szerintem sürgősen KI KELLENE LÉPNI!) tettek-e valami jót, ígértek-e valamit, ami minket segítene? Lehet, hogy GY.-né Klárika ígérgette, hogy a nyugdíjunkat felemelik európai nyugdíjra…  ja,  megígérte, de ő is tudta hogy nem lenne belőle semmi, mert addig nem is juthat, hogy megtegye!

 A kormányváltásra törekvők mi jót ígértek? Megígérték-e azt, hogy az áramért nem kell többet fizetni? Nem(!) hanem az van, hogy többet kellene. Megígérték-e azt, hogy nyugalom lesz az országban? Nem ígérték meg(!), mert a migránsokat a nyakunkra hoznák, és még tartsuk el őket, holott még a mi hajléktalanjainkat  sem tudjuk. Röhej, demokráciáról meg szabadságról papolnak, ha nézem nyugatot ott sokkal kevésbé van, mint itt, tán ott nem is írhatnék ilyen cikket…? A még nálunk meglévő vallásszabadság, keresztényi élet, úgy menne a kukába, ahogyan láthatjuk, most mi van az Olimpián. Megbotránkoztatás, férfi nőnek hiszi magát, s  szétveri az igazi női bokszolókat. Mi van? Hova is juttatott minket ez a nagy LMBTQ stílus? Kell ez? Nem hinném! A nyüzsgő, áskálódó baloldalból - akiket sokan megválasztanának, már ész nélkül is csupán Orbán iránt érzett gyűlöletből is.. -  semmilyen jó  sem származna, nem tudnának több pénzt szerezni, és nem is akarnak. Mert míg ők voltak hatalmon - én jól emlékszem rá, alig vártam, hogy eltűnjenek - ugyanúgy maguknak osztották ki a pénzt, privatizálva eladták az országot, s ugyanúgy csókosok kapták a pályázati pénzeket. Voltam egyesületi elnök is, akkor, amikor ők raboltak, szóvá is tettem egy fővárosi gyűlésen, akkor elvették tőlem a szót, majd behívattak, hogy nekem is megmondják, hogy hogyan nyerek…, és mondtam, hogy köszönöm ebből nem kérek.

MEGOLDÁS(?) Ha a váltásra szavaznánk, a fentiek alapján miért tennénk, mit ígértek meg a baloldalon, ami nekünk jobb lenne? Mit ígértek meg, amiért le kéne váltani azokat, akikkel ugyan tele van a hócipőnk, de még mindig nincs annyira, hogy rosszabbra cseréljük?

Sajnálatos, hogy eddig jutott az Orbán-kormány. Tudom jól, hogy azok (a balos idők) sem voltak szebb idők, sőt rosszabbak voltak, mert nem volt benne még látszat-kereszténység sem, most legalább van.

Nagyon tudnék örülni annak, ha az Orbán elnök úr meghallgatná az ellenkező véleményt is, és fordítanának, pl. vérlázító módon nem emelné meg a fizetésüket, lenne egy bizonyos szorzó, amivel megpróbálná az embereket meg az embereken uralkodó osztályt valamiféle kordában tartani. De ez nincs. Neki kéne átgondolni a nép szemével a mostani helyzetet, mert nagyon értelmes, nagyon jó politikus, nagyon jól látja a világhelyzetet, látszódott ez most Tusványoson is, de mit érünk vele, ha utána hazajön, és fölemeli a fizetéseiket, ugyanakkor a nyugdíjasokról már-már lemond.

Ha újszerűen átgondolkodna valaki a kormányban a helyzetet, akkor például eljutna odáig, amikor olyan nagy baj van, sajnos differenciálni kéne a nyugdíjemelést, mert tudhatnák, hogy 120 000 forintból nem lehet megélni. Akinek pl. 700 000 forint körül van - csak példának mondtam egy összeget-, annak az átlag emelésnek csak a 10 százalékát emelném, akinek meg 200 000 forint alatt van, annak az adható legtöbbet adnám, ezzel csökkentvén a nyomor határát. Kevesebb nyomorgó lenne, a nagyon gazdagok sem halnának éhen, és valamennyivel csendesebb lenne a nép szava.

A másik: nagyon sok korrupció van/volt is/ az országban, egy vidéki faluban volt szerencsém körülnézni, és azon gondolkoztam, hogy a fél  falu miért nem ül? Mindent, de mindent meg lehetett kapni feketén, mindent el lehet intézni sötéten, minden korrupt. Nem hiszem el, hogy csak ez az egy falu ilyen. Lehet, hogy az egész korrupció áthatja az emberiséget, s akinek nincs erkölcsi tartása belemegy? Mi mutogatunk Ukrajnára, igen, a lehetősége megvan, hogy sokkal korruptabb, de hogy itt is azok vagyunk, az biztos. Nagyon sok baj van, s ezért nem hibáztatható az Orbán kormány sem, ez az évszázadok alatt alakult ki.

Nem tudom, hogy Orbán úrnak van-e ereje, akarata és lehetősége rendet tenni, meghallgatni - random módon - mi a nép véleménye. Azt gondolom, szembe kellene nézni magával, van-e ereje fordítani, de ha belefáradt a kormányzásba, akkor berkein belül avanzsáljon  egy olyat, aki tehetséges, korrekt, meg is tartja a lehetőségeken belül, amit ígért, és nekünk magyaroknak is jó lenne.

Szeretném, ha visszaterelné a megelégedés útjára Kormányát, olyanokat ígérne és tenne meg, amiért őt megválasztották. Úgy érzem, most kissé elszaladt velük a szekér.