2024. október 1.

Pável Márta ORBÁN BALÁZS ÉS 1956 JÓZAN PARASZTI ÉSSZEL…

 

ORBÁN BALÁZS ÉS 1956 JÓZAN PARASZTI ÉSSZEL…

A pszichiátria a világon mindenütt a rendőrség

szerepét játssza. Visszatereli mindazokat,

akik véletlenül rájöttek arra,

 hogy másként is lehet látni a világot,

 mint úgy, ahogy megtanítottak bennünket.

Feldmár András

 

Nem vagyok neves történész, csak egy tanár, aki józan paraszti ésszel gondolkodik 1956-ról, és aki élt is 1956-ban. Az ember látja, hogy Orbán Balázs rosszul megfogalmazott mondatára – főleg most, 56’-ra emlékezés környékén – mindenki rákapaszkodott, és mindenki úgy forgatja ki, ahogy akarja. Mindez attól függ, hogy melyik oldalán áll a pártok listáján, illetve mit akar kihozni ebből, esetleg Orbán Balázst megbuktatni. Nem kéne, értékes ember.

https://telex.hu/velemeny/2024/09/27/ungvary-krisztian-orban-balazs-mandiner-1956-oroszorszag-vedekezes-megadas

Orbán Balázs 2024. szeptember 26-án a vele készített Mandiner-interjúban azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány épp 1956 tanulságai miatt jutott arra a meggyőződésére, hogy Ukrajna védekezése az orosz agresszióval szemben rossz lépés. És ezért „bár nyilvánosan nem vagy csak nagyon finoman” mondják el a véleményüket, de pont 1956-ból kiindulva a magyar kormány nem védekezett volna, mert ez felelőtlenség, hiszen „óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel”….

Orbán Balázsnak az eddigi szerepe szerintem nagyon pozitív, jól beszél, okos, semmi gond sincs Vele. Mondatot szövegkörnyezetéből kiragadni nem korrekt, nem lehet tudni pontosan, hogy kellett volna érteni, s ott helyben ezt, miért mondta. Megjegyzem, én értem mit akart, ezt fogom alább elmondani.

  Egy kicsi betekintés - történelmi hitelesség, és adatokkal dobálózás igénye nélkül – pár ténybe. Csak annyit megemlítve, teljesen mások a viszonyok. Magyarország soha nem volt a Szovjetunió része, míg Ukrajna igen. Mi soha nem kaptuk ajándékba az oroszoktól az országunkat, míg ők igen. [1]Mi soha nem bántottuk a nemzetiségeket, míg ők igen. [2]Mi soha nem öltük az oroszokat, míg ők igen. Mi – addig – nem engedtünk az USA-nak felvásárolni az országunkat, míg ők igen. Nekünk soha nem volt annyi ásványi anyagunk, mint nekik. Mi a szovjet megszállást a háború sajnálatos elvesztésével „vívtuk ki maguknak”, amit (igaz) sok idő multán, de békésen rendeztünk. Ukrajnának meg területet ajándékoztak a szovjetek.[3] Tehát Magyarországon nem volt amerikaiaknak érdekeltsége, mint Ukrajnában. Nálunk nem voltak USA tulajdonban földbirtokok, nem voltak gyárak, nem voltak vegyi üzemek, gyógyszerüzemek stb.  Szembe kell nézni azzal, hogy Ukrajna szinte nagy részét fölvásárolta az amerikai tőke /s most azt védetik ez EU-s pénzekkel!/. 1956 idején Magyarországon semmiféle ilyen érdek nem volt, és annyiféle ásványi kincs sincs, mint Ukrajnában. Az, hogy Ukrajnára ugrottak és „segítenek”, ezzel nem őket segítik /de vérüket ontatják/ hanem saját magukat.

Magyarországon – nagyon jól emlékszem rá – amikor a Szabad Európa Rádióban könyörögött a nép és segítségkiáltásokat hallatott, háttérben puska ropogás volt, és a rádió körül álló falusi emberek sírtak. 7 évesen megértettem iszonyú nagy baj van. Könyörögtek : jöjjenek, segítsék az oroszokat kiverni. Igen, elég volt a kommunista rémuralomból mindenkinek. A Szabad Európa Rádióból   éjjel-nappal bujtogatták a népet, magam hallottam. Amikor aztán megtörtént a forradalom – amibe gyakorlatilag nagyon benne volt a kezük, hogy felbujtották a népet, hogy jövünk, segítünk stb. – a forradalmárok hiába rimánkodtak – ennek a fájdalomnak, pániknak a hangját soha nem feledem…–, senki nem jött, nem volt érdekükben.

/Már tudom ez így volt jó, különben – ha beavatkoznak, láthatjuk-olyan néppusztítás, ország rombolással járó csatatér lettünk volna, mint most Ukrajna./ Mindenki akinek van esze felfoghatja, mi az oroszok ellen fegyverrel tehetetlenek lennénk, ez így van.

Kiszámították, nem lett volna nekik rentábilis, nagyobb problémát csinált volna, ha összeakasztják a Szovjetunióval a bajuszukat, mintha nem tesznek semmit. Ja de, nagy segítés/adomány volt, igen.., küldtek vödrökben 5 kg-os holland krémsajtot, ehettük... Mi nem voltunk annyira értékesek, hogy megvédjenek, már tudom jobb is.

  Azt gondolom, hogy Orbán Balázs erre a helyzetre célzott, csak röviden, így nem érthették mit akar. A magyaroknak nagyon sok vére folyt, elbuktuk, de az egész országot elvéreztetni nem lett volna érdemes – „idejében” letörték a lázadást –, de megcsináltuk a harcunkat, a szovjetek vették a jelzést, innentől mi lettünk a legvidámabb barakk.

Fentiekből is látható, nagyon más a két ország helyzete, és nagyon más a külföldi érdekeknek a támogatottsága, mint anno Magyarországé.

Úgy gondolom, hogy ezt a dolgot szerencsétlen tovább ragozni, és szerencsétlen volt ezt a mondatot is elmondani, mert nem arról van szó, hogy a magyar nem akar szabad lenni, de a szabadságot meg lehet szerezni máshogyan is. Mt 10, 16Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé! Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok! 

Elértük, hogy nincsenek itt a szovjet megszállók, gyakorlatilag szabadnak mondhatnánk magunkat, ha nincs a nyakunkon az EU, aki minden lépésünket, hogy mit csináljunk, diktálni akarja, és zsarol is. Egyikből a másikba – csöbörből vödörbe – mentünk bele. Mi magyarok, ha szabadságot akarunk, mindenkitől okosan, ravaszan de meg kéne szabadulnunk, és ez elég nehéz dolog lenne. [4]Mindezt újabb 56’ nélkül, vér nélkül, de jó politikával, spirituális erővel kellene elérni, mert másnak már nincs értelme.

Nem bánom a szenvedés pillanatait, úgy hordom magamon a sebeimet, mintha kitüntetések lennének, mert tudom, hogy a szabadságért nagy árat kell fizetni, éppolyan nagy árat, mint a rabszolgaságért - az egyetlen különbség az, hogy a szabadságért boldogan fizetsz, mosolyogva, akkor is, ha közben nyeled a könnyeidet.

Paulo Coelho

 



[1] Oroszok ezt vallják.

[2] Sokféle forrásból olvasható ,hogy főként azon a helyen amit Putyin elsőként elfoglalt aktívan  irtotta az ukrán hatalom az orosz nemzetiségűeket.

[3] Putyin Elnök Úr több beszédében is elmondta.

[4] Mivel a szokásunk leesni arról a lóról ahova csatlakoztunk, mindig rosszul járunk. Üdvös lenne ennek végleg véget vetni.