2023. augusztus 6.

Pável Márta VEGASÁG VAGY HÚSEVÉS..., SPIRITUÁLIS KERESZTÉNY SZEMÉVEL.

 

VEGASÁG VAGY HÚSEVÉS...,  SPIRITUÁLIS   KERESZTÉNY SZEMÉVEL.

 

Húsevés vagy vegetarianizmus, ez a kérdés már elég régóta foglalkoztat.

Ha az ember elolvassa a Kagylókürt című folyóiratban megjelenő cikket, https://www.kagylokurt.hu/2116/eletmod/az-otodik-parancsolat.html ,  meggyőző, hivatkozásai is helyén valók, teljesen korrekt a megállapítása, bemutatva, hogy utóbbi 2500 évben kik nem ettek húst. Érdemes elolvasni, de végig kell gondolni a másik oldalt is, hogy az ember valójában növényevő vagy húsevő „állat”?

Más cikkeket olvasva, a fenti cikknek teljesen ellent mondanak, kiragadva olyat, ami jól összefoglalja az ellenvéleményeket   pl.  https://www.tenyek-tevhitek.hu/nyolc-nevetseges-tevhit-a-husfogyasztsarol.htm nevetséges tévhitet:

A hús rohad a belekben

Bizonyos vélemények szerint a hús nem emésztődik meg rendesen és „rohad” a vastagbélben. Ez teljes nonszensz, amit valószínűleg azok a nem őszinte vegánok találtak ki, akik el akarnak ijeszteni a húsevéstől. Amikor húst eszünk, a gyomorsav és az emésztő enzimek lebontják. A fehérjék a vékonybélben aminosavakká, a zsírok pedig zsírsavakká bomlanak le. Ezután a bélfalon keresztül felszívódnak a véráramba. Nincs semmi, ami a vastagbélben „rohadhatna” ….

uo.” Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi az, ami ténylegesen „rohadhat” a vastagbeledben, az az emészthetetlen növényi táplálék (rost)… a zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból és hüvelyesekből. Az emberi emésztőrendszer nem rendelkezik a rostok lebontásához szükséges enzimekkel, ezért haladnak végig, egészen le a vastagbélbe.” …

uo. „A szívbetegség a XX. század elejéig nem volt probléma, a 2-es típusú cukorbetegség pedig egészen néhány évtizeddel ezelőttig nem terjedt el. Ezek a betegségek újak… a hús pedig régi élelmiszer. Az ember és az előember évmilliók óta eszik húst” …  nem a „a vörös hús kerülése, hanem az, hogy ne égessük el. Ne feledjük, hogy a túlhevítés okozhatja a káros vegyületek kialakulását több más ételnél is, NEMcsak a vörös húsnál.” …

A vita áll, s nem is szeretnék dönteni - kicsi vagyok ehhez is...-, de nem egyértelmű a helyzet, mert ha arra gondolunk, hogy amikor az ember még a kezdeti szakaszában élt, nem volt kertje, nem termelt csak gyűjtögetett, amiből, főleg téli időszakban nem tudott megélni, így szükséges volt az állatok megölése, megevése. A vadászat, meg a halászat létkérdés volt. Azok az állatok nem hormonkezelt, manipulált étkeztetésű, agyon gyógyszerezett állatok voltak, hanem ahogyan Isten adta. Azt gondolom, hogy ma a csirkék, disznók, a szarvasmarhák, meg az összes állat, amit nagyüzemben tenyésztenek, az több mint gyalázat, hogy milyen életet élnek. A mai állatkínzó tartást ismerve valóban az embernek elmegy a kedve attól, hogy egyen ilyen húst.

 Közbevetném, hogy egy időben járt a csoportunk, vidéki székhelyünkről a faluba tejet venni, egyenesen a tehénből fejték.  Időnként 10 litert vettük, míg egyszer személyesen megnéztük a tehenet, aki még soha nem volt kihajtva az istállóból, patái oldalra hajoltak és a lába el volt korcsosulva, csak fejték fejték…, fejték. Gazda nem értette miért volt az az utolsó alkalom,  amikor onnan vettünk tejet.  Ilyen nyomorúságot   még nem láttunk.   Valóban gyalázat, amit az állatokkal tesznek és nem hiszem, hogy ehhez jogunk van.

Nagyon nagy spirituális és humánus kérdés az, hogy együnk-e állatot? Avilai Szent Teréz, akit   lelki anyámnak tekintek, nem evett húst, illetve csak nagyon ritkán, bár ebben benne lehetett az is, hogy szegények voltak és nem jutottak hozzá.

A fent hivatkozott Kagylókürtös cikkben leírtakkal ellentétben   én azt gondolom, hogy Jézus Krisztus halat és bárányt is evett. Ugye elhangzik a Bibliában, hogy nem az árt, ami bemegy a szádon, hanem az, ami kijön.  Mégis azt mondom, hogy az ember fokozottan szembekerül ezzel a kérdéssel.

 Egy gyenge pillanatomban eldöntöttem, hogy nem halok meg anélkül, hogy ne legyenek libáim, és keltettem libákat, négy ki is kelt a hat tojásból és ma már három hónapos, 4-5 kilós libák néznek velem szembe. Gyötrődőm; igazából   szeretem a libahúst meg a libamájat, meg a libatojást stb., de most ahogy nőnek a libák a szemük beszél, nem vagyok benne biztos, hogy én ezeket meg akarom enni. De nem vagyok benne biztos, hogy másnak odaadom megenni. Nem tudom, hogy mennyi ideig akarom és tudom tartani, meddig   van erőm minden nap 5:30-kor felkelni, naponta ötször etetni, ételt beszerezni aprítani, ganajozni, sétáltatni stb., több munka van velük, mint a kutyával. Ugyanakkor érzi az ember, hogy a libának van tudata és nagyon erősen tud kommunikálni az emberrel, főleg olyan emberrel, aki erre érzékeny. Itt egy nagyon nagy kérdés van az emberben, hogy mit tegyen velük?

Ismét kérdezem, növényevők, húsevők vagyunk-e vagy vegyes táplálkozásra hivatottak?

uo.” Az emésztőrendszerünk egyáltalán nem hasonlít a növényevő állatokéra. Rövid vastagbelünk és hosszú vékonybelünk van, valamint sok sósav áll rendelkezésre a gyomrunkban az állati fehérjék emésztéséhez (29). Az emésztőrendszerünk különböző részeinek hossza valahol a jellemzően húsevő és a jellemzően növényevő állatok között van, ami arra utal, hogy az ember mindenevőnek született”.

 Keleti mesterek, és a vegetáriánusok azt vallják, hogy a spiritualitásnak ellentmond a húsevés. Szívesen elhiszem, de gyakorlatban nem látom az igazát. Mivel sajnos szeretem a húst, sőt szeretem a rántott húst és a halat is - igaz, hogy ha a halat agyon csapatom a férjemmel, hogy megpucoljam, akkor szoktam érte imádkozni.  Igaz, hogy egy rendes hívő ember minden étkezés előtt hálát ad a lénynek, hogy az életét adta értünk, ahogy beépítsük magunkba. Az már egy nagyon nagy kérdés, hogy ki a magasabb szintű, akit megesszük, vagy az, aki megeszi.  Sokan legyintenek és azt mondják, hogy egyértelmű: magasabb szintű az ember, de ebben -   ismereteim birtokában, és emberiség zuhanását látva -, már nem vagyok annyira biztos. Az a baj, hogy nem tudom, hogy spirituális képességeim mennyit növekednének, ha abbahagynám a húsevést. Ugyanakkor a növény is élőlény és növénnyel is lehet „beszélgetni”, mivel különös áramlás, különös energia érződik felőlük, ha így nézem akkor a növényt is megölöm?    Amióta ennyire sikerült Isten segítségével előre haladnom a   spirituális úton, „szólnak” (kommunikálnak) a növények, fák és még szomjúságuk kiabálását is érzem, tehát nagyon érzékeny ember vagyok. Ráhangolódtam   minden élőlényre, sőt még mondhatom az élettelennek titulált dolgok is megérintenek. 

Mit ehetünk, hogy a harmóniát ne sértsük? Kérdés a minőségi hús jó-e a szervezetnek?

 uo” A minőségi hús számos jótékony hatású tápanyagot tartalmaz. Ide tartozik a jó minőségű fehérje, a B12 vitamin, a kreatin, a karnozin és a különböző fontos, zsírban oldódó vitaminok, amelyekben a vegánok és a vegetáriánusok gyakran hiányt szenvednek. A teljes értékű ételek, mint pl. a hús, az általunk ismert sztenderd vitaminoknál és ásványi anyagoknál sokkal több tápanyagot tartalmaz. A szó szoros értelmében több ezer mikró tápanyagféleségről beszélünk, némelyiket még nem is azonosította a tudomány.” Lehet-e, hogy ezek hiányában működnénk kevésbé hatékonyan? Ki tudja?

Miután libáim vannak, már kezdem azt gondolni, hogy ez így, valami próba. Amikor szembesülök azzal, hogy mi legyen velük, osztozom a sorsukban, fejlődésükben. Előbb utóbb meg kell halniuk, ahogy nekünk is.

Elmélkedő csoport vagyunk, így Isten felé, feltettük a kérdést mi ebben az ügyben a helyes megoldás. Nem teljesen volt tiszta válasz, mert érintett vagyok, így csak 70%-nak vehető. Ha az ember elmélkedésben Istennel konzultál ez ügyben, a válasz valamennyire egyértelmű, mégis valahol belül az időpontok csak nekem vannak megszabva. Az biztos, hogy a válasz az, hogy csak én ehetem meg a libát és hogy nagyon -nagyon imádkozzak érte. Addig pedig táplálnom kell ameddig lehet, hogy ne hiába éljen. Majd érezni fogom azt az időpontot, amikor le lehet vágni, és lehet érte imádkozni, hogy sikeresen tovább menjen. Hát ez egy megoldás, de nem hiszem, hogy a vegáknak ez elfogadható álláspont lehet. Ők azt is mondhatják; nem Istennel beszéltem, meg   a saját tudatom működött stb. Ha belegondolunk ez egy nagyon kemény válasz, mert nagyon sok minden a lelkiismeretemre van bízva.

De térjünk vissza a növény evésre. Egyik társunk (P. Ágika) nagyon jól elmondta: a tofu evéssel sincs rendben minden, mert rengeteg állat megölésével jár;  a gyomirtó mindenhonnan kiírtja a környezetéből bogarakat, férgeket, ezzel még a madarakat is,  csak azért, hogy a húst pótolja   a tofu. Szóval miatta egy csomó állatot megölnek, akkor hol vagyok beljebb, hogy tofut eszek hús helyett, ami nem is olyan tápláló és nem is olyan jó.    Ugyanakkor a növényeket is teljesen megesszük, a vega is, mert ugye a növénynek nemcsak a termését szokták megenni, pl. ott a cékla, a karalábé, sárgarépa, karfiol és sorolhatnám sorra, ezek életét vesszük el.  Mondjuk a fáknak jó, mert csak a gyümölcsét, de az egynyári vagy egy éves növényeket általában meg szokták enni úgy, ahogy van.

Szélsőséges, de keleten vannak olyan rendek, akik még a mikroorganizmusok ellen is bekötik a szájukat, hogy nehogy azokat megöljék.  Úgy gondolom, hogy ez   egyenes út arra, hogy az ember megbolonduljon.   

Középút kellene, egy józan középút, ami még nem akadályozza a spirituális haladást.  Egy biztos, hogy a tömegtermelésre tartott állatok fogyasztása  ellen fel kell lépni, ezt nem lehet támogatni, erről mindenféleképpen le kell mondani .

Tömegesen kellene   leszokni, nem megvenni az így előállított húst. Az állatok megölése fájdalmas (mindenkinek), de addig legalább hadd éljenek viszonylagos jólétben.  Amit a húsevés megtartásával tudunk tenni az, az, hogy a „boldogságban” nevelt állatokat, hálával, egy imával kísért halállal engednénk útjukra. Ez egy kezdet lehet, egy megoldás a jó út felé.

Az biztos, hogy mindenki öl állatot. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, egy szúnyogot nem fogunk megfogni és kivinni az udvarra, hogy éljen tovább.  Vagy egy legyet sem, amelyik beköpi az ételünket. Nagyon sokan még a pókot is ölik, vagy a hangyákat, ami mindent belep, és akár éjszaka a fülünkbe mászik, ha nem vigyázunk, és nem irtjuk ki őket élhetetlenné teszik az életünket. Nem könnyű határt húzni milyen, mekkora állat megölése jó, elfogadható, melyik nem.   Sokan azt mondják, hogy egy értelmes állatot ne öljünk meg. Ki mondja meg, hogy melyik állat az értelmes?   Elképesztő, egy csomó dolgot nem tudtam az állatokról.  A Facebookon látni meglepő szerető, okos kapcsolatokat az állatok között, hogy az ember csak bámul, hogy mi van. Elképesztő, mi mindent nem tudunk.

Az eddigi étkezési szokásainkban bele kell illeszteni az emberséges állatnevelést, állatvágást, majd   imádsággal felajánlani az ő életét, tovább küldeni mert mi megehetjük.

 Természetesen annyit kell enni, amennyi feltétlen szükséges, nem szabad fölösleges „zabálások” miatt elvenni az állatok életét, középút kell.  

Minden vegától elnézést kérek, ha megbántottam, mert nem akartam, inkább a magam vergődéséről   írtam.    Elég sok emberrel beszélek, ez többeknek probléma, hogy mit csináljon. Úgy gondolom, hogy amit most leírtam, talán egyfajta középút lehetne.

 

Pável Márta