2023. november 6.

Egy tanulságos tudás a népi nem tudásról Halloween kapcsán

 

Pável Márta

Egy tanulságos tudás a népi nem tudásról Halloween kapcsán.

Ez akkor következik be, amikor a tömeg   nem tud semmit csak majmolja a dolgokat, divathullámot követ.. Nincsenek tiszta vonalak a szokásokról, népi cselekedetekről, a liturgiáról, semmiről se. Egyre butább, üresebb minden.

Ez nemcsak töklámpásokkal van így.

 Egy konkrét eset, mutatja más dolgokban is ez van.

 Izraelben voltam vagy 30 éve ami Szentföldi túra címen ment, jobbára zsidó származásúak részvételével. Mikor a Jordánhoz értünk az egyszerű zsidó bácsika, nagy lelkesedéssel áprilisban belement jéghideg Jordánba, mert ugye a keresztelkedésről hallott valamit…. Én mint keresztény csak vigyorogtam magamban, ezt minek tette... Másnap a Sirató Falnál voltunk ott is ünnepi díszben ugyanez a bácsika hajlongott, mikor egy galamb nyakon kakálta, és mikor visszahajtotta a  fejét csak úgy folyt ki a trutyi. Ekkor a zsidó bácsi siránkozva azt mondta;, Miért engem, miért most, miért éppen egy galamb sz… le?” Nem mondtam neki talán a Jordánba való fürdésért, égi humor.

Ugyanez a szellemi zűrzavar Halloween „ünnep” a keresztény világunkban.   https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgzGwHVRlNltHGhJDWfsLXSHVFpDw?projector=1&messagePartId=0.1

“A töklámpást a druida papok (nem a KELTA NÉP...hanem azoknak egy papi kasztja) eredetileg annak a kiszemelt családnak az ajtaja elé tették le, akiknek a gyermekét aznap éjjel fel akarták emberáldozatként áldozni a közösségért.
Ha a gyermeket nem adták, az egész családot lemészárolták. Ennyit a cuki töklámpásról a házak előtt.
A halloween a hivatalos (és bejegyzetten is régóta létező) Sátánista egyház legfőbb ünnepe.

Anton Szandor LaVey, a Sátán Egyházának alapítója a sátánimádat legnagyobb ünnepének tekintette a Halloween-éjszakát. Megdöbbentő egyik kijelentése: „Örülök, hogy a keresztény szülők legalább évente egyszer megengedik a gyerekeiknek, hogy a sátánt imádják.
Mindenki döntse el maga, hogy szeretné-e magát, a családját, a gyermekét kitenni annak, hogy - a halált, a gonoszt és a démoni szellemeket éltetve - egy cukinak tűnő felvonulással ünnepelje meg ezt a magyarsàg... a kereszténység minden alapelvével ellentétes ünnepet, ezzel megnyitva az ajtót olyan potenciális szellemi események előtt, ami hosszú távon lélekromboló hatású.
Egy màsik leíràs róla...amit nem propagàlnak...nyilvàn:
A druida hiedelem szerint október 31-e estéjén elmosódik az élők és holtak közötti világ. A halottak szellemei ilyenkor visszatérnek a tündérekkel és egyéb démonokkal együtt, hogy zaklassák az embereket. Ezen az éjszakán a kelták azért öltöztek be ijesztő maskarákba, hogy megtévesszék a gonosz lelkeket és így békén hagyják őket. Ezzel a hiedelemmel önmagában még nem is lenne probléma, de ettől sokkal többről van szó. Sajnos a helyzet az, hogy e mellett a druidák különös vallási meggyőződésből brutális kegyetlenséggel végeztek ki embereket, gyermekeket ezen az éjjelen. Ezen az éjszakán tulajdonképpen aratott a halál. Az emberáldozatok mellett állatokat is áldoztak úgy, hogy elevenen elégették őket. Ez pedig sátánista spirituális elem, ami valójában meghatározza ennek az ünnepnek a valódi arcát.

Hogy zajlott a rituálé?
„Amikor október 31-én beesteledett, a druida klánok felöltötték fehér csuklyás kámzsájukat, s kezeikben sarlókat, valamint a kelta keresztet tartva megkezdték fáklyás felvonulásukat. A felvonulás kezdetekor megöltek egy rabszolgát, majd a holttest bal bokájára kötelet kötve vonszolták azt maguk után. A druidák addig mentek, amíg egy házhoz, vagy faluhoz értek, s ekkor a trick or treat’-nek megfelelő követelésüket kezdték kiáltozni. Mindig egy rabszolgalányt, vagy egyéb női személyt követeltek maguknak. Amennyiben a lakosok nem adtak ki egyetlen leányt sem, úgy a druidák a halott rabszolga vérével nagy hexagramokat, vagyis hatágú csillagokat festettek a falu házainak ajtóira és falaira. Ezután a megidézték „az éj szarvakat viselő vadászát”, hogy valakit rémítsen halálra abból a házból, vagy faluból az éjszaka folyamán. Amennyiben a ház, vagy falu lakosai megadták a „treat”-et, a druidák egy emberarc formájára kivájt tököt helyeztek a ház, vagy kapu elé. A kivájt tökbe egy emberi faggyúból készült gyertyát gyújtottak, hogy az tartsa távol a gonosz szellemeket. Így a „Jack O’ Lantern” a Sátánnal való együttműködést szimbolizálja.
Talán sokak számára hihetetlen, de ehhez a kíméletlen rítushoz vezethető vissza a népszerű „trick or treat” hagyománya. A házról-házra járó druidák, amennyiben nem kaptak feláldozandó embert „hexelték” a házat, illetve átkot szórtak a ház lakóira” – írja az „America’s Occult Holidays” 20. o.
A falakra festett hexagramok démonikus sereget vonzottak magukhoz, majd megszállták a házat azzal a céllal, hogy az ott lakókat az őrületbe kergessék, vagy halálra rémítsék.
Azonban, amikor a ház ura kiadta egy tagját a háztartásának, kapott egy vigyorgó töklámpát, ami azt jelképezte, hogy a házra az éjjel a sátán vigyáz. Ez szánalmas utánzása a Peszah ünnepnek, amikor a bárány vérét kenték fel a félfára, hogy az a halál angyalától a ház lakóit megóvja.
Voltaképpen a druidák ezen rituáléi elevenednek fel, akkor, amikor a szülők elengedik gyermekeiket házalni a szomszédokhoz és a környékre, hogy cukorkákat kéregessenek a házbeliektől. A cukorka nem más, mint az áldozat jelképe.
Az embereknek, akik ezen a kis bulin csak úgy elrémüldöznek, meg kellene érteniük, hogy milyen háttere is van ennek az ünnepnek. Legújabban már a Halloweent a magyarok is kezdik ünnepelni, holott ehhez semmi közünk.
A Halloween a halált ünnepli és dicsőíti, amely egyben a luciferi titkos társaságok általános jellemzője. A kivájt tök, csontok, koponyák jelképei, mind ugyanazt jelképezik. Az egyik ilyen kapcsolódási pont a Samhain/Halloween ősi áldozati ünnep, amely minden év október 31-én van megtartva. Az ünnepet megtartja a sátán egyháza és a Bohemian Grove politikai elit egyaránt.
A sátánista egyház főpapja Blanche Barton.
„Ez [Halloween] a legjámborabb embernek is megadja a lehetőséget arra, hogy egy éjszaka erejéig belekóstoljon a gonoszságba. Módjukban áll táncot lejteni az ördöggel… Azt látom, hogy ezen az éjszakán a világ minden táján összejönnek a sátánisták kis csoportjai, … hogy poharat emeljenek a pokol seregeire” – olvasható a Church of Satan weboldalán.
A Bohemian Grove egy elit klub, ahol a tagok legjavát politikusok és az üzletemberek teszik ki. Ezek minden nyáron találkoznak valahol.
Az itt lévő szertartás a „gondok elégetése” megnevezésnek örvend. A résztvevők druida kámzsákba öltöznek és egy nagy bagolynak emberáldozatot mutatnak be jelképesen