2024. szeptember 4.

 

Pável Márta

ÚJABB CIRKUSZ…, LEGYEN TELEFON A GYEREKNÉL VAGY NE LEHESSEN az órán?

 


Újabb ok a cirkuszra, az ellenzék megint felhasználja a zavargásra és a Kormány elleni lázításra.   Ezt az ötletet már réges-rég javasoltam volna, és saját magam berkein belül ez mindig is működött.

Miről van szó; ha az ember tanár, és elvégzi a szükséges egyetemet/főiskolát ahhoz, hogy tanár lehet lehessen, majd minden órára rendszeresen készül, akkor az egy igen nagyon-nagy neveletlenség és tiszteletlen dolog, ha valaki nem a tanárra figyel, hanem a telefont nyomkodja. /Igaz, a tanár, ha unalmasan tartja az óráját, akkor ő is tehet erről. /  Valójában a telefon óra közbeni nyomkodásával  fölöslegesen megy el mindenki ideje. Nem értem azt, hogy a szülőkben nincs annyi beleérzés, tisztesség, hogy elmagyarázzák a gyerekeknek, hogyha valaki adni akar/növelni akar, azért nem üvöltözni, meg nem tüntetni kell, hanem megköszönni.

Tisztességre kellett volna nevelni a gyereket, magától is el kellett volna a tennie a nyomorult telefont, és ha szükséges az órán a telefon, akkor majd mindenki előszedi. Mivel nem voltak erre nevelve, így össze kell szedni. Logikus, nem? Majd visszaadják és vagy óra előtt megmondják, hogy most lesz olyan anyag, amit arról veszünk le és ez ennyi. Mindenkinek rugalmasnak kellene lennie, ha csak nem érthetetlen az illető.

Ez tiszta politika, különben nem értem, miért kell megint lázítani, keveregni, butának lenni? Úgy gondolom, hogyha valakinek nem természetes – sajnos a szülők egyrészének s ez mostanra nyilvánvalóvá vált, nem az…–, hogy megadja a tiszteletet a tanárnak, hogy figyelnek az órán, hogy akar tőle tanulni és nem bután akar meghalni, akkor ez már mindenkit minősít, aki ez ellen tüntet.   

Magam kb. 40 éve tanítok és soha nem egyeztem volna bele, hogy egy telefon lehetetlenné tegye az órámat. Igaz, az én tanítványaimban mindig volt akkora szeretet, figyelem felém (akiben nem volt, az elment…), hogy ezt kérni sem kellett. Ergo eleve így álltak hozzám, s azt gondolom – ugyan már felnőtteket tanítok –, hogy sikerült elitet képezni, szellemi elitet Isten segítségével. Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, hozzátartozik az, amit elérni szeretne a tanár, és az is, hogy a tanítványnak legyen elég intelligenciája, ideje, és alkalma átvenni azt, ami a célig visz. Sokszor ez ma nem is tud megvalósulni, akkora az érdektelenség, és a figyelem is megosztott, szétszórt, pl. éppen a telefonok miatt is.

Szerintem nagyon helyes, hogy föllépett a Kormány, hogy lehetővé tegyék a tanárnak az eredményes tanítást, mert annál idegesítő több nincs, amikor valakinek villog a telefonja, ő nyomkodja, leteszi a pad alá, stb.  Sajnos láttam, hogy mit csinálnak a többi órákon, úgyhogy kérek mindenkit, legyen megértő és köszönje meg ezt a rendelkezést.